Beeld door Omar Ramadan

Waarom we IS-bruiden WEL moeten terugnemen

Ferdje Grapperhaus gaf eergisteren in de Tweede Kamer met tegenzin toe dat Nederland mogelijk nog meer IS-bruiden moet terughalen naar Nederland. Nog meer omdat de staat zich recentelijk op laste van de rechter al gedwongen zag om een aantal van deze oliedomme en potentieel gevaarlijke meisjes terug te halen. Zich aansluiten bij de ultieme manifestatie van toxic masculinity vonden deze dames blijkbaar een goed idee.

De reacties vanuit het rechterkamp van de kamer zijn weinig verrassend. Kaag zou met terroristen sympathiseren, aldus volksmenner Wilders, en gisteren herhaalde PVV-lakei, Markuszower, datzelfde riedeltje nog maar een keer. Invallend Kamervoorzitter, Martin Bosma (ook van de PVV), vond de vergaande beschuldigingen aan het adres van Kaag niet zo problematisch. Hij was van mening dat het niet aan hem was om iets over de woorden van partijgenoot Markuszower te zeggen. Die laatste had immers geen scheldwoorden in zijn relaas gebruikt.

Een leuk inkijkje dus in hoe een door de PVV gedomineerd Nederland eruit zou kunnen zien. Moord en brand schreeuwen wanneer Kamerleden kritiek uiten op Viktor Orbán, maar doen alsof er niets aan de hand is wanneer een kamerlid wordt weggezet als #heks of aanhanger van een genocidale terroristen cel. Misschien is Bosma het vergeten, maar een Kamervoorzitter is er voor alle Kamerleden. Hij hoort dit soort vergaande beschuldigingen niet toe te staan in ’s lands belangrijkste volksvertegenwoordigingsorgaan.

De ‘zandbak’

Maar dit kun je natuurlijk verwachten van de PVV. Wat mij echt tot op het bot triggerde was de opmerking van VVD-kamerlid Ingrid Michon. Als reactie op het terughalen van IS-bruid, Ilham B., zei Michon dat B. gewoon “in de zandbak” had moeten blijven en berecht diende te worden in de regio.

PVV-corvee bij de VVD kan soms ver gaan, maar de opstelling van de liberalen – de grootste regeringspartij – tegenover Koerdische groeperingen (de inwoners van de zandbak in kwestie) is echt walgelijk. Zo ga je niet om met bondgenoten die zich de afgelopen jaren heroïsch met gevaar voor eigen bestaan tegen Islamitische Staat hebben verweerd. Mag ik Ingrid en de VVD er even aan herinneren dat wij de val van IS voor een groot deel te danken hebben aan de Koerden? Dat wij hen geld hebben gegeven zodat zij het smerige werk op de grond konden opknappen zodat onze militaire bijdrage beperkt kon blijven tot het hoog en droog droppen van bommen? Weet je nog dat er in 2015 en 2016 bijna wekelijks dodelijke aanslagen plaatsvonden in Europa? Hoeveel zijn dat er tegenwoordig nog, Ingrid? Inderdaad, namens de Peshmerga en de YPG dank ik u graag. Een beetje meer respect tonen voor deze zandbak a.u.b.

Door niemand in de kamer – zelfs niet door de SP van Sadet Karabulut (een prominent oud-Kamerlid van Koerdische afkomst) – is ook maar één keer het argument gebruikt dat wij onze jihadisten (want het zijn verdomme ook onze jihadisten, onze fuck-ups die HIER zijn geradicaliseerd) moeten terugnemen om wat dankbaarheid en respect naar de Koerden te tonen. Tientallen, zo niet honderden IS-strijders en hun vrouwen bevinden zich momenteel in overvolle vluchtelingenkampen in Iraaks Koerdistan. In de eerste plaats vormen die een gevaar voor andere bewoners van deze kampen en voor de Koerdische bevolking, aan wie wij veel zijn verschuldigd. Dat de partij van onze premier haar dankbaarheid toont door zijn middelvinger op te steken vind ik echt walgelijk.

Volk zonder thuisland

Met veertig tot vijfenveertig miljoen zielen zijn de Koerden de grootste etnische groep zonder eigen staat. Dit is grotendeels omdat de Britten, Amerikanen en Fransen honderd jaar geleden hun belofte over Koerdische onafhankelijkheid niet nakwamen (zie de Sèvres en Sykes-Picot overeenkomsten) toen het de Turken niet zo goed uit bleek te komen. Een beetje vergelijkbaar met toen het ons een in 2017 niet zo goed uitkwam toen Iraaks Koerdistan een referendum hield over onafhankelijkheid. De gevoelens van de Turken en Irakezen wogen ook toen weer zwaarder dan het recht van de Koerden in Irak om hun eigen koers te varen.

Het lot van de IS-bruiden kan me vrij weinig schelen. Die hebben wat mij betreft hun keuze gemaakt toen ze zich aansloten bij een terroristische organisatie die diametraal het tegenovergestelde belichaamd waar verreweg de meeste Nederlanders voor staan. Waarom ik ze terug wil hebben is omwille van de Koerden en omdat die idioten HIER geradicaliseerd zijn. Niet daar, in die “zandbak.” Het lijkt mij heel normaal dat we verantwoordelijk nemen voor onze fuck-ups.

Als we de Koerden niet behoorlijk kunnen bedanken voor het verslaan van Islamitische Staat. Als we ze geen onafhankelijk thuisland kunnen gunnen, dan kunnen we ze op zijn minst ontlasten van alle levensgevaarlijke idioten die momenteel in hun vluchtelingenkampen rondwaren. Het ironische is namelijk dat Iraaks Koerdistan vanwege haar semiautonome status ook niet de middelen heeft om alle IS-verdachten te berechten en überhaupt in het vizier te houden. De kans is dus groot dat plegers van verschrikkelijke misdrijven niet eens hoeven te boeten voor hun daden als we ze niet terugnemen en zelf berechten.

One Reply to “Waarom we IS-bruiden WEL moeten terugnemen”

  1. Interessante manier van hier naar kijken, ik had dit argument inderdaad nog niet ergens anders zo gelezen of gehoord.

Comments are closed.