Somberen voor gevorderden; onze voorspellingen voor 2022

Het is 6 januari 2022 als Merijn en ik, onder het genot van het nodige speciaalbier, onze eerste jaar samen bloggen en samen podcasten doornemen. Dat moment was niet zomaar gekozen, want wij hadden exact een jaar eerder de bestorming van het Capitool voorspeld. Dus pakten we onze oude voorspellingen er bij en gaven onszelf een ruime voldoende. Vol goede moed waagden wij ons vervolgens aan een serie nieuwe voorspellingen over dit jaar (2022). Met een kwakkelende audiorecorder werd het helaas een matige poging tot een podcast, maar het was een erg leuk gesprek. De opname waren we praktisch vergeten, maar gelukkig kwam deze recent bovendrijven. Dus kan ik onze voorspellingen op deze wijze met jullie delen.

1. Corona dooft uit qua impact.

We zijn ervan overtuigd dat door de omikronvariant corona/COVID19 wereldwijd gelijk komt te staan aan een zware griep. Beperkende maatregelen zullen gedurende de lente overal verdwijnen en niet meer terugkomen. Het virus blijft onder de mensen, maar we verwachten niet dat er in 2022 weer een heftiger variant opkomt die overheden dwingt tot vrijheidsbeperkende maatregelen.

2. Henry Kissinger overlijdt.

Deze voormalig minister, diplomaat en politicoloog van de VS is inmiddels 98 jaar oud en Merijn heeft het droevige voorgevoel dat hij 2022 niet gaat overleven. Henry Kissinger is mogelijk de belangrijkste politicus in het westen na de tweede wereldoorlog (nog in leven).

3. Poetin vecht zich het wereldtoneel op.

Merijn en Michiel zijn op 6 januari 2022 beiden overtuigd van een baldadige Poetin, maar hoe die militaire inzet er uit komt te zien daar waren we over verdeeld. Onze best guess was militaire inmenging in Kazachstan. Merijn dacht dat Poetin het daar wel bij zou laten voor dit jaar, maar Michiel was overtuigd dat Poetin vervolgens naar de Donbassregio zou kijken. We waren er van overtuigd dat Poetin Oekraïne niet aan zou vallen, tenzij er (naast corona) een nieuw wereldwijd rampscenario zou ontstaan. Volgens Michiel zou een zware beurskrach vanuit de Chinese vastgoedmarkt precies zijn waar Poetin op zit te wachten om Oekraïne aan te vallen om de ‘vrijheidsstrijders’ in het Oosten vrij te vechten.

Inmiddels weten we dat Poetin helemaal geen enkel argument nodig denkt te hebben om een volledige invasie van Oekraïne te orkestreren. Dat maakt dat de dreiging van een kernramp, nucleaire oorlog en derde wereldoorlog nu levensecht zijn. Onze voorspellingen waren al somber, maar we worden binnen 2 maanden al ingehaald door de realiteit.

edit: inmiddels heeft Merijn ook onderzocht of de sancties tegen Rusland effectief zijn. Is duidelijk dat China garen spint bij dit conflict én hebben we gezien dat de oorlog in Oekraïne ook echt een oorlog om beeldvorming en informatie is.

4. Grote economische crisis door instorten Chinese vastgoedmarkt

Een aantal grote bouw- en vastgoedbedrijven uit China gaat failliet. Ze trekken meerdere internationale banken mee in hun val en creëren zo het domino-effect waardoor de wereldeconomie een gigantische dreun krijgt. De economie is na corona fragiel en de tekorten in sommige branches leiden al langer tot hoge inflatie. In deze bijzondere cocktail van hoge inflatie, financiële onzekerheid én oplopende staatsschulden door corona wordt er gebroken met de huidige trend van investeringen door onze regering.

5. Geen EU-leger, wel verregaande samenwerking

In reactie op de dreiging van Poetin voorspelt Merijn dat Europa met harde economische sancties zal komen, maar dat de bereidheid tot militair ingrijpen laag zal blijven met het oog op een mogelijke wereldoorlog. Om tot afschrikking te komen zal de NAVO de EU-lidstaten daarbinnen wel een grootschalige militaire aanwezigheid in Polen en de Baltische staten opbouwen. Michiel voorspelt dat de budgetverhogingen voor defensie, de samenwerking tussen de lidstaten én de noodzaak om grootschalig in te kopen er voor gaat zorgen dat de legers voortaan gezamenlijk gaan opereren. Het idee van een Europees leger onder EU-vlag zal ingehaald worden door de realiteit dat de legers worden gedwongen veel actiever samen op te trekken. Een agressief Rusland zal onbedoeld de natiestaten binnen de EU weer een duwtje geven richting de gevreesde ‘Federatie van Europa’.

6. Biden wint de mid-term verkiezingen

De president van de Verenigde Staten verliest vrijwel altijd de ‘mid term elections’. Op 6 januari duurt het nog ruim 10 maanden tot die verkiezingen én staat Sleepy Joe er erg slecht voor, maar toch zal hij de mid-terms winnen. Juist door de aanhoudende dreiging buiten de Verenigde Staten zal de situatie binnenlands relatief meevallen. Het feit dat Biden zich als echte hardliner opstelt naar Rusland en China zal erg gewaardeerd worden zolang de economische crisis in de VS milder verloopt dan elders. Wij voorspellen dat dit zal gebeuren en Biden straks veel populairder is.

7. VVD blijft grootste in gemeenteraadsverkiezingen, PVV groeit, de lokale partijen blijven groeien

Merijn denkt dat de landelijke partijen weer iets krimpen op gemeenteniveau en dus groeien de lokale partijen. Die krimp zal voor VVD minimaal zijn en daarom blijven zij de grootste partij in de meeste gemeenten. De populariteit van JA21, BBB en FvD zal lokaal niet kunnen worden verzilverd (doen in heel weinig gemeenten mee) en daardoor zal de PVV met gemak een deel van die stemmen kunnen trekken. Grote verliezers worden GroenLinks en CDA.

8. Opstand in Turkije

Recip Erdogan blijft vasthouden aan het verlagen van de rente. Aangezien het fenomeen rente ‘haram’ zou zijn. Door het ontslaan van steeds meer capabele bestuurders lukt het niet om vertrouwen in de Turkse munt en de economie te herstellen. De lira blijft kelderen en de sterk verarmde bevolking komt in opstand. Door de Kazachstaanse opstand (ook een Turks volk) zal er voldoende inspiratie zijn om in 2022 proberen de regering van Erdogan omver te werpen.

9. Verkiezingen Brazilië lopen uit op burgeroorlog

Een van de grootste ‘shitshows’ zal zich ontvouwen na de presidentsverkiezingen in Brazilië. De impopulaire Jaïr Bolsonaro wordt uitgedaagd door oud president Da Silva. Beiden hebben een fanatieke achterban en worden door het grootste deel van de bevolking met wantrouwen bekeken. Het is te verwachten dat Bolsonaro een verlies net zo slecht verwerkt als Donald Trump. Alle claims van fraude, oproep en geweld zullen worden gemaakt. Ook bij winst van Bolsonaro is te verwachten dat er een gewelddadige reactie komt. Met minimale moeite wordt hier een cocktail gemaakt met maximaal effect. Wij voorspellen een burgeroorlog waar onder andere militairen, politie en burgermilities tegenover elkaar komen te staan.

10. Macron wint gemakkelijk de Franse presidentsverkiezingen

Door alle spanningen op het wereldtoneel komt de ambitie van Macron om de ‘leider van Europa’ te worden erg lekker tot z’n recht dit jaar. De extreemrechtse (en antisemitische, pro-Russische) partijen verliezen veel populariteit door de dreigementen vanuit Rusland.

11. Boris Johnson treedt af

In mei zijn er in Engeland gemeenteraadsverkiezingen en door alle schandalen van Boris op landelijk niveau gaat zijn partij heel dik verliezen. De druk vanuit zijn eigen partij zal zo hoog worden dat hij uiteindelijk besluit af te treden.

Zoals jullie kunnen zien was ons Capitoolbestormingsjubileum een gesprek waarin we vrijwel alleen maar geopolitieke voorspellingen hebben gedaan. Het leven draait gelukkig om veel meer zaken dan alleen het ‘wereldtoneel’. Dat is maar goed ook, want wij voorspellen een 2022 dat helemaal niet zo leuk gaat verlopen. Met ons persoonlijk gaat alles gelukkig voor de wind, dus somber zijn we nauwelijks. Tenzij we nadenken over de staat van onze wereld natuurlijk. Zoals je ziet: dan zijn wij aan het somberen voor gevorderden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *