De perfecte voorbereiding op de komende verkiezingen

Wie mij kent weet dat ik een grote interesse voor de politiek heb. Altijd al gehad. Dit heeft tot nu toe niet geleid tot enige directe of indirecte betrokkenheid bij de politiek.
Mijn laatste wapenfeit is het schudden van de hand van VVD-prominent Hans van Baalen medio 2006. Waarbij hij bemoedigende woorden sprak over mijn debat gestuntel als 16 jarige scholier tijdens de afsluiting van een 5-daagse debatwedstrijd voor puberende roeptoeters.

De afgelopen 15 jaar heeft mijn politieke interesse zich vooral gemanifesteerd als een vorm van consumentisme. Waarbij ik veel politiek nieuws verteer en probeer waar mogelijk dit nieuws te interpreteren. Een beetje duiding geven. In de rondte filosoferen. Om dan weer door te gaan met mijn leven. Tot expliciete actie heeft het nooit geleid. Alhoewel…

Mijn duiding van de politieke actualiteit en dynamiek heeft zeker wel een enkeling bereikt. Vrijwel altijd op een voor mijn gesprekspartners ongunstig moment: zo krijgen goede vrienden bij hun 4e biertje ineens te horen hoe de Nederlandse staat het geld leent om de corona-maatregelen te financieren en dat dit onder hoge tijdsdruk met een veiling gebeurd.
Zo krijgen collega’s ineens een pleidooi over de systematische problematiek van welvaartsgroei door middel van schaarste op de woningmarkt voorgeschoteld. Dit terwijl ze verbouwereerd hun lunch proberen klaar te maken en ik de lichte paniek in hun ogen wel zie, maar die even op de koop toeneem tot ik mijn gedachten over dit onderwerp volledig over ze heb uitgebraakt.

 

Dus wordt het gevoelsmatig tijd om met die interesse wat anders te gaan doen.

Naar wat ik er nu van zie is een kleine groep in onze maatschappij echt geïnteresseerd in politiek. De grootste groep is er niet mee bezig of ronduit laconiek over (#nietbelangrijk #geeninvloed #elite #onbegrip).

Ergens vind ik dat onterecht, maar ik heb er ook wel begrip voor. Politiek is nauwelijks sexy en vaak complex. Tijd maken om je er echt in te verdiepen is nogal een opgave als je het meeste eromheen maar saai of frustrerend vindt. Toch is de invloed van politiek, zeker op termijn, niet te onderschatten. Zeker niet in tijden van crisis of wederopbouw.

Over 5 maanden zijn er in Nederland verkiezingen voor de tweede kamer. Dit kan zo’n belangrijk politiek moment blijken. Waarvan jij en ik echt wat gaan merken in ons leven. Nu en later.

 

Daarom begin ik met een project: alle verkiezingsprogramma’s lezen en daarover bloggen.

Om zelf nog beter te begrijpen wat er speelt, maar ook om de mensen die er minder tijd en energie voor over hebben een beetje te helpen. Misschien zelfs hun interesse iets te kunnen vergroten. Een van de belangrijkere redenen om met Waan van de Eeuw te beginnen.

De komende weken ga ik alle verkiezingsprogramma’s lezen. In een serie blogs ga ik jullie vertellen over dit project. Hopelijk lukt het mij om niet al te complex en enigszins vermakelijk verslag te doen van mijn bevindingen.

Het wordt een fikse kluif. De verkiezingsprogramma’s zijn vrijwel allemaal rond de 100 pagina’s. Al heb ik de goede hoop dat de PVV, net als bij de vorige verkiezingen, met alle punten op 1 A4-tje komt. Bedenk even hoeveel tijd het jou bespaard dat je hier maar een paar blogs hoeft te lezen…

 

Hoe pak ik het aan? Wat wil jij weten over de verkiezingen?

Ik ga beginnen met de grootste partij in de huidige peilingen en werk van groot naar klein. Check de meest recente peiling op Peilingwijzer.

De perfecte voorbereiding voor de tweede kamer verkiezingen 2021
Peilingwijzer van 27 oktober 2020.


Waar ik op ga letten?

 • Wat proberen ze te bereiken met het programma?
 • Wat betekent dit voor na de verkiezingen?
 • Wat valt op?

Ik ga mijn ongezouten mening geven. Zeker weten. Toch ga ik proberen weg te blijven van een stemadvies. Want mij gaat het daar niet om. Een stemadvies kun jij altijd nog krijgen door de ochtend voor het stemmen een paar veel te beknopte antwoorden te geven op matige vragen (voor die paniekvoorbereiding moet je hier zijn: Stemwijzer of Kieskompas).

Mijn missie is geslaagd als ik zelf echt denk te weten wat er speelt tijdens deze verkiezingen en wat onze politici voorhebben met ons leuke land, jou en mij.

Voor mij zou het een enorme bonus zijn als ik iemand kan meenemen en kan interesseren in de verkiezingen. Denk jij dat jij dit nog wel eens zou kunnen zijn?

Laat mij hieronder dan alsjeblieft weten welke vragen jij belangrijk vindt, dan neem ik ze mee.

Tot snel!

Al beschikbaar in deze serie:

5 Replies to “De perfecte voorbereiding op de komende verkiezingen”

 1. Zorg en welzijn! Absoluut een die mijn aandacht (en ik denk vele van ons) heeft!
  Tof te lezen dit!

  1. Goed punt! Ga ik zeker aandacht aan besteden. Weet nog niet of ik bij alle partijen de exacte standpunten hierin ga noemen of meer de ‘richting’. Hangt ook een beetje af van de lengte die m’n verhaal vervolgens krijgt. Maar dit is absoluut een top 3 onderwerp en zal bij allemaal aan bod komen.

 2. Hey Michiel, wat onwijs tof dat je hierover gaat schrijven. Zal zeker mee gaan lezen. Ik als kiezer/politieke leek/noob, kan wel wat input leveren waar ik nieuwsgierig naar ben. Ik haak vaak af bij de partijprogramma’s omdat:
  a. Ik het lastig vind om in te schatten in hoeverre iets er staat alleenmaar omdat het goed scoort. Ik zou wel willen weten of een partij hier ook echt achter staat.
  b. Ook vind ik het lastig in te schatten hoe groot de kans is dat een partij de intenties waar kan maken. Dus hoe verhoudt het standpunt zich ten opzichte van andere partijen.
  c. Ik word er altijd een beetje verdrietig van als ik op een partij stem die vervolgens niks doet met zijn standpunten. Zou het wel leuk vinden als er na de verkiezingen een soort percentagemeter is van in hoeverre een partij zich heeft kunnen commiteren aan zijn programma en wat de grootste reden is dat het niet lukt.

  Nou, succes! Heb altijd al meer verdieping willen zoeken op dit vlak en luister graag naar jou – je verslagen zijn een schot in de roos wat mij betreft ;-).

  Lisa

  1. Hey, wat een fijne reactie. Bedankt!
   Ik denk dat jouw input enorm aansluit bij wat ik ga proberen vooraf ‘bloot te leggen’. Ik kan natuurlijk niet garanderen ook maar enigszins in de buurt te komen van de uiteindelijke realiteit, maar ik wil proberen de intentie te vangen.

   Ik ga zeker benoemen wat er in mijn ogen wordt genoemd:
   – om te scoren (stemmen trekken)
   – om over te onderhandelen (regeringspartners/coalitie smeden)
   – om precies zo uit te voeren (beleidsdoel, kernbelofte).

   Ik weet niet of de partijen per standpunt vergelijken echt in mijn straatje ligt, maar ga zeker stilstaan bij de punten waar iedereen het op voorhand al over eens lijkt te zijn of juist waar de grootste verschillen zitten.

   Laat me onderweg maar weten of ik op de goede weg zit om ook jou een stap verder te helpen! #challengeaccepted!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: