Uitgestorven stad

De cultuuroorlogen | hoofdstuk 2: de teloorgang van Nederland

Hieronder vind je het tweede deel van mijn post-apocalyptische sprookje dat zich afspeelt in een alternatieve wereld. In dit alternatieve verloop van de geschiedenis heeft Trump de verkiezingen gewonnen en is de wereld ten onder gegaan aan ideologische conflicten.

Eerder verschenen: een introductie en de proloog.

Uitgestorven stad
Foto door Kian Lem.

De briefing

“Smit!” hoorde ik vaag op de achtergrond. “SMIT!” de snijdende stem van luitenant Yildiz haalde me abrupt uit mijn overpeinzingen. “Opletten!” riep ze met dreigende stem. “Wee je gebeente als Zuilen straks wordt ingenomen door Kick Out Zwarte Piet omdat jij niet hebt zitten opletten tijdens de briefing.” Ik voelde het bloed naar mijn hoofd stijgen toen de luitenant me vervolgens vroeg om te herhalen wat ze had gezegd.

Ik schraapte mijn keel en deed mijn best om te herhalen wat er was gebriefd. “Twintig minuten geleden is voormalig Pakjesboot 13, de nu tot kruiser omgedoopte HMS Gloria Wekker, in Utrecht gesignaleerd. KOZP is hoogstwaarschijnlijk van plan om het westen van Zuilen te dekoloniseren met privilege-eskaders en napalmbommen.” Ik liet mijn ogen door de dimverlichte briefingzaal gaan. Aan alle gezichten te zien had ik de details goed onthouden en met iets meer zelfverzekerdheid vervolgde ik mijn relaas. “Bijgestaan door hevig artillerievuur van het 34ste Grauwe Eeuw squadron in Maarssen zijn KOZP-stoottroepen met behulp van LCT’s aan de oostoever van het Amsterdam-Rijnkanaal aan wal gegaan. Momenteel houden zij de Praxis en de Werkspoorkathedraal bezet en gebruiken deze als basis om de stad inclusiever te maken.”

So far so good! Dacht ik. Toen ik geen weerwoord kreeg sprak ik verder: “Het 4e moet voorkomen dat de vijand onze Rijnkanaal-Vechtlinie weten te bereiken en te doorbreken. Ons peloton zal hen vanaf station Zuilen uit de Werkspoorkathedraal verjagen en terug het Amsterdam-Rijnkanaal in drijven.” Ik hield mijn adem in, maar tot mijn verbazing kreeg ik geen veeg uit de pan. “Op het randje, Smit” beet luitenant Yildiz me nijdig toe. “Je vergat er alleen bij te vermelden dat de 1e pantserdivisie van BIJ1 is gesignaleerd ten noorden van Overvecht om ons in de flanken aan te vallen.” Hoewel ik opgelucht was dat ik Yildiz’ briefing beter had geregistreerd dan ik dacht, schrok ik toch van haar laatste opmerking. De 1e pantserdivisie bestond uit de meest fanatieke achterban van BIJ1 en werd hoogstpersoonlijk geleid door grootinquisiteur Sylvana Simons zelf. Simons hield er een radicaal reductionistische interpretatie van het diversiteitisme op na. Dat hield in praktische zin in dat Simons haar diversiteitsquota behaalde met behulp van de 120 millimeter gladdeloopskanonnen op haar T-90 tanks.

Tussen Utrecht en Amsterdam – dat tegenwoordig Wakanda aan de Amstel heette – lagen veel dorpen die van oudsher overweldigend wit waren en zwarte piet nog niet hadden afgezworen. Daarnaast lagen er talloze kastelen en landhuizen die daar ooit als buitenverblijven aan de vechtoever waren gebouwd door de zeventiende-eeuwse Amsterdamse burgerij. Ofwel een cocktail van privilege en slavernijverleden waar een Amsterdamse UvA-student met voortschrijdend inzicht spontaan paars haar van krijgt. Dat verklaart de asregens boven Breukelen, dacht ik somber.

Het laatste bolwerk van gematigdheid

BAM! Klonk het plotseling. De boordkanonnen van de HMS Gloria Wekker kwamen nu wel heel gevaarlijk dichtbij onze barakken. “Oké iedereen, genoeg gekletst! Naar je post!” schreeuwde Yildiz. “Actie! Actie! Actie!” In no-time stroomde de briefingskamer leeg en renden mijn kameraden en ik met stoïcijnse gezichten de donkere nacht in en het wild geraas tegemoet.

Melancholisch keek ik om me heen naar het gehavende stadsgezicht dat me zo lief was. Utrecht was het laatste bolwerk van democratie en gematigdheid in Nederland. Als middelpunt van het land had het op miraculeuze wijze de extremistische dans weten te ontspringen en was daardoor niet opgezogen in één van de Randstedelijke sovjets, kalifaten of autonome safe spaces die het westen van Nederland domineerden. Ook had Utrecht dapper weerstand geboden tegen extreemrechts terreur uit het oosten en zuiden. Al hun pogingen ten spijt was het Baudets lavendelhemden, noch de feodale leenheren van Farmers Defence Force niet gelukt om voet aan de grond weten te krijgen in de domstad. Een tijdlang hadden pro-zwarte pieten operatives van terreurorganisatie Hoor Wie Klopt Daar Kind’ren (WKDK) dood en verderf gezaaid in de binnenstad, maar toen hun uitvalsbasis – het nationaalsocialistische Nieuwegein – werd platgebombardeerd door strategische B-1 bommenwerpers van de Oeteldonkse Carnavalscoalitie, nam de intensiteit van de aanslagen aanzienlijk af. Sindsdien was het relatief rustig geweest in Utrecht. Niet voor lang… dacht ik angstig terwijl ik met mijn peloton positie nam in de loopgraven van Zuilen en met ingehouden luisterde naar het dichterbij komende geraas van mitrailleursalvo’s en ontploffingen.

De Lavendelhemden

Af en toe leek het nog allemaal zo onwerkelijk. Iedereen had destijds met verbijstering gekeken naar de absolute shitshow die zich in Amerika ontvouwde, maar niemand had verwacht dat Nederland en Europa een soortgelijk lot bekoren was. Toch gebeurde het. De economische crisis, die in het voorjaar van 2021 als een bom was ingeslagen, viel in ongeveer dezelfde periode als de nucleaire destructie van de VS. In de laatste maanden van zijn regime had Trump alle media de nek omgedraaid op Breitbart, Fox News en Parler na. Hierdoor kreeg Europa een eenzijdig beeld toegeworpen van inclusieve LGBTQ+-milities die gijzelaars met kleurrijke overalls naast elkaar opstelden (de regenboogvlag vormend) en met een nekschot in koele bloeden executeerden.

Het bleek koren op de molen van Forum voor Democratie. Om te voorkomen dat in Nederland hetzelfde zou gebeuren deed Thierry Baudet in het FVD-journaal een oproep aan zijn volgers om boreale knokploegen te vormen. De tijd was aangebroken voor de Lange Mars der Instituties, aldus een schuimbekkende Baudet. Maagdelijke keldertrollen, bang voor de omvolking van hun superieure ras, kwamen overal achter hun game pc’s vandaan om zich aan te sluiten bij de zogeheten Lavendelhemden. Gewapend met LARP zwaarden, keukengerei en zakjes lavendel begonnen zijn aan een zeer gewelddadige Lange Mars der Instituties. Te lang hadden cultuurmarxisten de maatschappij geïndoctrineerd met linkse waanzin. De tijd was nu aangekomen dat de onverdunde homeopathische Nederlander zijn zelfbeschikkingsrecht weer zou opeisen, aldus de FVD-leider op zijn door het Kremlin gefinancierde YouTubekanaal.

Allereerst moest “Nepnieuw Onder Staatstoezicht” – de NOS – het ontgelden. Zwaar getriggerd door de steeds inclusiever wordende propaganda (lees het niet wit, man en hetero zijn van het volledige media-aanbod) werd het Mediapark in Hilversum met tiki-toortsen platgebrand. Echter niet voordat Dieuwertje Blok met bruut geweld uit haar Sinterklaasjournaalstudio werd gesleurd en publiekelijk werd terechtgesteld als verrader van het Nederlandse volk. Het enkel toestaan van roetveegpieten in haar kinderprogramma was volgens de Lavendelhemden een grove ondermijning van de Nederlandse cultuur .

Gesterkt door hun succes in Hilversum en de grote steun die ze voor hun daden op Feesboek ontvingen, trok de lavendelblitzkrieg nu richting Amsterdam. Dat liep echter uit op een fiasco. Na in wat buitenwijken enkele “propagandistische instituties van orwelliaanse proporties” (lees een reclamezuil met daarop een islamitisch meisje dat een Mona toetje eet) te hebben afgetuigd, bevonden de relatief onervaren Lavendelhemden zich opeens tegenover de harde kern van het Amsterdams activistische partijkartel. Ingelicht over de op handen zijnde invasie van Baudets liepen UvA-faculteiten, cultuurpodia en Hanneke’s Boom in rap tempo leeg om een antifascistische verdedigingscoalitie te vormen.

De terugtrekking

Het tactisch en operationeel inzicht van de amateuristische Lavendelhemden maakte geen schijn van kans tegen de doorgewinterde maagdenhuisbezetters en radicale milieuactivisten van de hoofdstad. Onder leiding van Akwasi werd het Lavendelleger teruggedrongen richting de oostelijke contreien van het land. Hoewel Baudet de slag had verloren, was de oorlog pas net begonnen. In de loop van 2021 kon het centraal Haags gezag niet voorkomen dat vrijwel het hele land versplinterde in autonome mozaïeken geleid door extremistische groeperingen. Zelf herpakte het intellectuele zwaargewicht van Forum zich in Overijssel en Drenthe, alwaar het in samenwerking met de SGP een patriarchaal-theologische utopie vestigde in Staphorst.

Met zijn briljante inzicht had Baudet voor alle vrouwen besloten dat zij het meest gelukkig waren als tweederangsburgers zonder politieke rechten in een polygaam huishouden dat zij alleen mochten verlaten met toestemming van hun echtgenoot. De verwachte exodus van jonge enthousiaste vrouwen naar het walhalla van Mr. Woke in the Streets, Conservative in the Sheets bleef echter uit en dus zag de FvD-leider zich gedwongen om zijn toch al seksueel gefrustreerde achterban in het gareel te houden. Appellerend aan het glorieuze oude Rome, één van de bakermatten van de westerse beschaving, herintroduceerde hij de oude Romeinse traditie van het gewelddadig stelen van de vrouwen van vijandige stammen. Dit sprak met name de leden van de FVD’s jongerentak, de JFVD, aan die er ’s nachts in grote getalen op uit trokken om de vinexwijken van Assen en Zwolle te ontdoen van hun vrouwelijke inwoners.

De opmars van Oeteldonk

Het gevaar dat de FvD vormde was groot. Toch kwam de allergrootste dreiging voor het centraal gezag uit Den Haag niet uit de links- of rechtsextremistische hoek, maar van ooit zo bourgondische Brabantse carnavalsvierders. Ik weet nog goed dat ik het nieuws hoorde en er aanvankelijk om moest lachen, maar het bleek al gauw een zeer serieuze zaak te zijn.

Door coronamaatregelen was het de Brabanders en Limburgers twee jaar achter elkaar niet toegestaan om het belangrijkste volksfeest van onder de rivieren te vieren. Toen dat een derde keer dreigde te gebeuren in 2022 greep prins carnaval Amadeiro XXVI van Oeteldonk hardhandig in en pleegde met behulp van Alaafhardliners een coup. Hoe de AIVD dit nooit heeft gemerkt blijft een raadsel, maar in het geheim waren de tientallen carnavalsverenigingen van beneden de rivieren overgegaan tot het ombouwen van hun goedlachse praalwagens tot dodelijke pantservoertuigen. Onder luid geschal van Snollebollekes muziek en zelfgebouwde houwitsers werd Brabant links rechts onder de voet gelopen door militante carnavalsextremisten die de voorheen ludieke “overname” van Brabantse steden en dorpen door prins carnaval dit keer heel wat serieuzer namen. De geest was definitief uit de fles toen de 3e praalwagendivisie van C.V. de Hobbelende Bierviltjes Vliegbasis Gilze-Rijen en vliegbasis Volkel bezetten. Dit leverde de Alaafse carnavalsmilities niet alleen een formidabele luchtmacht op, maar ook bleken de geruchten te kloppen dat er een intercontinentale kernraket gestationeerd was in Volkel. Dit verhief Oeteldonk in één klap tot een de facto kernmacht waardoor de Nederlandse en bevriende overheden de opmars Prins carnaval als machtigste monarch van de regio. Het verval van de Nederlandse centrale overheid kwam vanaf toen in een stroomversnelling terecht.

Anarcho-kapitalistisch jihadisme

Zoals ik al had aangegeven bleef Utrecht dapper weerstand bieden tegen alle vormen van extremisme die zich links en rechts meester maakten van Nederland. Dat was trouwens niet helemaal waar. De meest westelijke contreien van onze stad waren enkele weken terug onder de voet gelopen door milities van het salafistisch-jihadistische Gouda. Tijdens een bewakingsshift op de Gele Brug, die stadsdeel Leidsche Rijn met de rest van Utrecht verbindt, moest ik met lede ogen aanzien hoe de vinexwijken en stadsmoestuintjes van dit hippe en opkomende stadsdeel op afschuwelijke wijze werden gezuiverd van haar jonge middenklassengezinnen. Deeltijdmoeders op weg naar yogalesjes werden met veel geweld van hun Baboe bakfietsen afgesleurd en hun kinderen geronseld voor de gewelddadige jihad.

Ronduit afschuwelijk was het. Toch kon ik het niet helpen om de situatie ook enigszins ironisch op te vatten. Ik denk dat het een jaar geleden was dat de Goudse wijken Oosterwei en Korte Akkeren ten prooi vielen aan de radicale islam. Reeds daarvoor waren bendegeweld en criminaliteit er in rap tempo geëscaleerd door de door Rutte IV georkestreerde beursgang van Zuid-Holland. Dit nogal wanhopige compromis van de premier om het hoofdkantoor van Unilever in Rotterdam te houden had tot gevolg dat Amazon grootaandeelhouder werd van de kersverse geprivatiseerde provincie.

Wat Rutte zich niet had beseft was dat fysieke winkels nu eenmaal een bedreiging vormden voor de kwartaalcijfers van triljardair Jeff Bezos. Zijn filiaalmanagers kochten dan ook alle lokale drugshandelaars om en gaven hen de opdracht om chaos te stoken en lokale kruidenierwinkeltjes in de hens te steken. Mensen bleven zo massaal van de straat wat resulteerde in de de facto afhankelijkheid van hele wijken en steden van de pakketbezorgers van Amazon. Deze schemerzone hield een tijd stand totdat kapitalistische roofzucht zich volledig meester maakte van de centrale overheid.

De druppel die de spreekwoordelijke emmer deed overlopen was Minister Henk Otten van Bitcoin en Privatisering. Otten en staatssecretaris Robert Jensen hadden een nipte Kamermeerderheid weten te verkrijgen voor een uiterst controversieel wetsvoorstel over vergaande intellectuele eigendomsrechten. Van de één op de andere dag werden alle rechten op water verkocht aan Nestlé en moesten ouders van pasgeboren kinderen soms wel € 10.000 euro neertellen voor populaire namen zoals Sophie of voor € 89,99 genoegen nemen met het minder hippe “Henk.” Links en rechts vonden de meest bizarre privatiseringen plaats. Zo ontving de HEMA een octrooi op rookworst waarin stond dat het bedrijf zelf de strafmaat mocht bepalen wanneer een simpel boertje zich schuldig had gemaakt aan het produceren van niet door HEMA gecertificeerde saucijzen. Gevolg hiervan was dat gewapende HEMA-snelrechters massaal de boerenachterlanden in binnen- en buitenland met soms dodelijk geweld begonnen te terroriseren.

Henk Otten, die ook partijleider van de anarcho-kapitalistische partij was, ging echter de mist in door de intellectuele rechten op de profeet Mohammed aan Disney Megacorp. te verkopen. Dit reactie hierop was ongekend. Van de één op de andere dag ruilden de knokploegen van Amazon hun zondige levensstijl van hasjiesj roken en Bacardi drinken in voor de meest middeleeuwse en gewelddadige interpretatie van de islam. Binnen enkele dagen werd de pittoreske kaasstad Gouda onder de voet gelopen door opgehitste bontkraagjes die het woord van god via hun uzi’s verspreidden. Het scootertjeskalifaat breidde zich in de weken erna snel uit richting het westen en dus richting Utrecht.  

Leidsche Rijn en het kalifaat

Ons opperbevel had de wijkraden van Leidsche Rijn en Vleuten op de hoogte gesteld van het gevaar dat zij liepen. Tot hun verbazing had de raad van Leidsche Rijn, die veelal bestond uit hoogopgeleide witte ouders, de waarschuwingen van het opperbevel afgedaan als “overdreven onzin.” Tijdens een lunch met een quinoasalade buffet, veganistische cupcakes en cappuccino’s met havermelk kregen onze generaals te horen dat zij zich schuldig maakten aan “islamofobie” en “xenofobie” door te suggereren dat de naderende Goudenaren een gevaar vormden, simpelweg vanwege het feit dat ze islamitisch waren. Generaal Roethof had daarop geprobeerd om de raad ervan te overtuigen dat een salafistisch-jihadische interpretatie van de islam iets totaal anders was dan regulier soennisme en dat dit heus wel benoemd mocht worden. Het mocht niet baten. Diep verontwaardigd dat iemand zo racistisch kon zijn werden Roethof en zijn “mansplainende” generaals naar de deur verwezen. In een laatste wanhopige poging om het veelal GroenLinks stemmende Leidsche Rijn ervan te overtuigen dat ze in levensgevaar verkeerden en dat de extremistische milities die op hen afkwamen niet onder de categorie “kwetsbare minderheden” vielen, had Roethof verwezen naar de rook- en aswolken die boven het nabijgelegen Woerden hingen. Als ze hem niet geloofden, dan spraken de bewijzen van dood en verderf in dat stadje wel voor zich. Door dit te doen had Roethof het echter alleen maar erger gemaakt. “Deze mensen hebben simpelweg nooit eerlijke kansen gehad op de arbeidsmarkt en zijn nooit serieus genomen door mensen zoals jij,” kreeg de generaal te horen van wijkraadslid Anne-Fleur. “Wat ze nodig hebben is een luisterend oor en de juiste economische basis en die kunnen wij ze bieden.”

Toekijkend vanaf de grote stalen brug die Leidsche Rijn met de rest van Utrecht verbond werd het me maar al te duidelijk dat Annelots strategie weinig succes had gehad en keek ik met lede ogen aan hoe Leidsche Rijn een vooruitgeschoven post werd van het uitdijende kalifaat.

Deze zorgen waren vannacht echter niet aan de orde, dacht ik terwijl ik mijn wapen laadde in de voorste loopgraaf van Rijnkanaal-Vechtlinie. Nerveus zoog ik een grote, van rook doordrenkte, teug lucht in en keek om me heen. In onze linie was het doodstil en al mijn kameraden keken in opperste concentratie voor zich uit, richting het noorden. Het gebulder van grote kerosinemotoren zwol aan, de grond begon te trillen en toen… KABLAAAM!!!  Een rijtjeshuis voor ons werd omver geblazen en ik zocht gauw dekking om vallende brokken steen te ontwijken. Toen de kust weer veilig was gluurde ik voorzichtig over de rand heen tuurde in de stofwolken die waren ontstaan als gevolg van de explosie. Toen, uit het niets, denderde er een grote gecamoufleerde T-90 tank over de stukken puin heen. Voordat ik dekking moest zoeken voor het inkomende spervuur kon ik nog net grote gele tekst lezen die op de zijkant van de tank was aangebracht: “Hallo witte mensen!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *