18 voorspellingen voor 2021 – Belgie wint het EK en diepe rouw in Engeland

Beeld: Jukka Aalho

Merijn en ik zijn de podcastwereld ingestruikeld. Geheel amateuristisch en wars van enige voorkennis is dat vooral te merken aan de voortkabbelende gesprekken, de totale afwezigheid van het mandje van Tichelaar, de strijd met opname-apparatuur en de geluiden van de droger, vaatwasser en langzaam opstijgende laptop.

Toch mag dat allemaal de pret niet drukken, want al doende leert men en wij hebben er nu al lol in. Kun je nagaan wat een genot dat wordt als ook jij er plezier van kunt hebben. Dus hebben wij onszelf gecomitteerd om 52 podcastafleveringen op te nemen in 2021. Waar die allemaal over gaan? Geen idee. We kunnen wel beloven dat er een rode draad in komt, maar waarom zouden we.

Wel heb ik een doel. Dat doel lijkt volledig als ‘clickbait’ in de titel van onze nieuwsjaarsspecial te zijn gezet. Wie de aflevering volledig beluisterd heeft weet dat dit geen clickbait is, maar daadwerkelijk een doel: Rutger Bregman in onze podcast krijgen. Waarom? Omdat Merijn ervan overtuigd is dat de meeste mensen niet per se deugen. Rutger beweert is zijn boek het omgekeerde: de meeste mensen deugen. Nu wil het toeval dat Merijn in de afgelopen maand al door 3 mensen is vergeleken met Rutger dus het lijkt mij heerlijk om een gesprek tussen die twee te hosten.

Daarnaast doen we in deze aflevering 18 voorspellingen voor 2021 en die komen in razend tempo uit. Dus is het misschien wel goed op die niet alleen op tape, maar ook op papier vast te leggen. Zodat we deze voorspellingen er regelmatig bij kunnen pakken of we een beetje op schema lopen.

Ik neem jullie mee. Lezend ben je er in een paar minuten doorheen, voor meer detail en vriendelijk gebrom in je oor: luister de aflevering!

1 – Queen Elizabeth II overlijdt.

Deze is direct wat luguber, maar de kans hierop loopt elk jaar op. De dame is stokoud en haar land ligt om diverse redenen overhoop. Het is ze daar gelukt een eigen variant van het Coronavirus te muteren waardoor wij tot april in angst binnen zitten. Het is ze ook gelukt om te vetrekken uit de EU zonder te vertrekken uit de EU. Kortom: 2021 wordt een zwarter jaar voor de Engelsen dan 2020 was. Dit kan er ook nog wel bij.

2 – Belgie wint het EK.

Merijn weet niet op welke dag en zender Studio Sport of Voetbal Inside te zien zijn en waarschijnlijk weet hij ook niet dat Nederland meedoet, maar toch is dit geen gekke voorspelling. De Belgen hebben al 6 jaar een ‘gouden generatie’ in de basis en beschikken in alle linies over wereldklasse. Toch is, nu we misschien deze zomer massaal weer op pleinen tegen elkaar aan mogen schuren, een Nederlandse triomf wel aanlokkelijk…

3 – Het Kabinet valt nog voor de verkiezingen.

Bingo. Deze is inmiddels in de pocket. Need we say more? Rutte en consorten hebben een heus schandaal aan hun broek hangen. De toeslagenaffaire. Best een enge toestand, maar dat heb of al in de gaten of interesseert je te weinig (het is pas 2,5 maand in het nieuws).

4. De VVD/Mark Rutte wint de verkiezingen.

Onze geliefde crisismanager, onze gedroomde leider, onze blinde visionair en onze doofstomme communicatiespecialst. Het hangt er vanaf wie je het vraagt, want hij oogst zowel lof als laster. Bottomline is: iedereen kent hem al 10 jaar als onze premier. Hij is eindverantwoordelijk tijdens een megacrisis. Daarvoor krijgt hij zoveel kudo’s dat zelfs een toeslagenaffaire en gevallen kabinet niets afdoen aan zijn populariteit. Strategisch stemmen dus, want de VVD is alvast een gegeven voor de komende regering.

5. Nieuwe regering gevormd voor of op 15 juni 2021.

Ze gaan tempo maken. Met de coronacrisis en de enorme achterstand op een aantal grote dossiers ligt er veel druk op een snelle formatie zodat een nieuwe regering snel kan beginnen. In tegenstelling tot voorgaande formatie waarbij eindeloos werd onderhandeld gaat een te traag proces snel tot grote onvrede leiden.

6. Nieuwe regering bestaat uit dezelfde partijen.

Same same, but different. Er zijn vrij weinig smaken. VVD en CDA worden samen waarschijnlijk niet groot genoeg om met z’n 2en te regeren. Christenunie kan aanvullen, maar dan zal het wederom kiele-kiele worden met 76-79 zetels. Het aantal ‘zetelrovers’ is groot, dus is 80+ zetels een beter uitgangspunt voor een stabiele regering. De huidige 4 partijen gaan beleefd de campagne in, bestrijden elkaar de komende 2 maanden, om daarna weer braaf samen hun ‘verantwoordelijkheid’ te pakken.

Enige uitzonderingen kunnen zijn: De Jessias stijgt naar grote hoogte (dan GroenLinks in plaats van D66), Ploumen wint de #womensvote (dan PvdA in plaats van D66) of JA21 vreet FvD en PVV-ruif leeg (dan JA21 in plaats van ChristenUnie).

7. Bezuinigingen gaan in tweede kwartaal starten wereldwijd, ook in NL.

De coronacrisis maakt slachtoffers. In 2020 voornamelijk qua gezondheid en in beperkte mate economisch. Dat gaat veranderen. Want 2021 wordt het jaar van de verliezers. De steunmaatregelen gaan worden afgebouwd naarmate de vaccinatiegraad wordt opgebouwd. 2021 zal worden begonnen met het ‘nemen van ons verlies’. Ja, we keren weer terug naar normaal, maar dat betekent ook dat bedrijven en ondernemers weer (zoals normaal) failliet kunnen gaan. En dat gaan we voelen.

8. Boris Johnson treedt af.

De Engelsen verliezen niet alleen hun staatshoofd, maar ook hun prime minister in 2021. Boris heeft namelijk braaf de brexit afgerond, maar dat is een wassen neus. Ze zijn niet echt los van de EU, daarvoor is de boel te veel met elkaar verweven. De Britten gaan er in de zomer achterkomen dat niet alleen corona, maar vooral de brexit ze in de problemen brengt. Vlak voor iedereen naar hun leider kijkt om die problemen op te lossen pakt Boris alvast zijn biezen.

9. Grotere onvrede over coronacommunicatie

We hebben de recepten voor een uniek mix te pakken: een demissionair kabinet, het gebrek aan een strategie hoe we uit deze crisis kunnen komen, verkiezingstijd en teruglopend draagvlak voor maatregelen.

Drie keer schudden, twee keer kantelen en we krijgen: de tevredenheid over hoe we met de coronacrisis omgaan slaat over tot een volkschagrijn van grote proporties.

Beeld: Jonathan Velazquez

10. Er komt nog een 3e en 4e coronagolf in 2021

Nog voor de zomer vinken we golf nummer 3 af. Al is het discutabel of de nieuwe Engelse variant al tot 3e golf geteld kan worden. Laten we niet te pietluttig zijn. Voor de zomer (april/mei) en opnieuw in de herfst liggen de IC’s weer vol. We kunnen nog steeds niet goed inschatten wat ‘exponentiele groei’ precies is en zodra we de huidige maatregelen opheffen gaat het niet lukken om iedereen opnieuw tot een 3e lockdown te verplichten.

11. Festivals, cultuursector en horeca gaan weer open.

Zal toch wel?

12. De gewapende conflicten in 2021.

Waar moet je dit jaar bukken voor kogels en rekening houden met aanhoudend wapengekletter? We geven geen garantie op oorlogen, maar voorspellen dat de spanningen hier verder op kunnen lopen en sluiten gewapend conflict niet in de Perzische Golf, de Zuid Chinese Zee, Ethiopië, Iran, de Golfstaten, Syrie, Libanon en Israel.

13. De polarisering in de VS blijft en Trumpisme krijgt cultstatus in de media.

Trump is door zijn ‘ban’ van social media voorlopig even beroofd van zijn podium. Toch zal hij altijd wel een podium weten te creëren, dus ben niet verrast als hij straks een eigen TV-zender lanceert om te blijven roeptoeteren. Hij blijft enorm populair onder een harde kern MAGA-adepten en zal die als een cult blijven bedienen.

14. Woensdagavond 6 januari drama in Washington.

Check. Nog geen 2 uur nadat wij deze voorspelling deden stond de GGZ-colonne van Trumpanchees in het Capitool.

15. Eind 2021 hebben we 8% werkloosheid, maar veel vacatures.

Dit is een voorspelling die somber stemt. Door economische slachtoffers (faillisementen) en beperkte kansen in getroffen sectoren (toerisme, horeca, cultuur) zal het aantal werklozen flink oplopen. Tegelijkertijd begint de vergrijzing zichtbaar te worden op de arbeidsmarkt. De komende jaren gaan veel mensen met pensioen en die banen komen vrij.

Veel werkzoekende en veel banen. Klinkt als walhalla nietwaar? Helaas is dit echt een probleem, want die banen matchen niet met de werkzoekenden. Een grote omscholingsgcampagne zal de komende jaren noodzakelijk zijn om dit gat te dichten. En dan nog zal het gat groot blijken.

16. Eind 2021 hebben wij allebei een boek geschreven.

Een beetje ambitie is ons niet vreemd. Dus een belofte vooral aan onszelf; een boek schrijven. Merijn heeft een fantasie-epos in de grondverf staan en ik staar dagelijks naar de fundering van mijn eerste fictie. Dit jaar maken we die af.

Beeld: Lee Campbell

17. Eind 2021 hebben wij 52 podcasts gemaakt.

Vinden we gewoon leuk.

18. Voor het einde van dit jaar hebben wij Rutger Bregman in onze podcast te gast!

We hebben nog geen idee hoe dit lukt. Kunnen alle hulp goed gebruiken, maar willen die man alles vragen over schrijven, filosofie en de wereld. We willen ook graag de discussie aan of de meeste mensen nou echt deugen. #wiehelptonsaanrutger?

Dit wordt de lastigste om uit te laten komen denken we, maar wie weet. Meewerking om deze te realiseren wordt rijkelijk beloond!


Wat vind jij van onze voorspellingen? Missen we nog belangrijke onderwerpen of vraagstukken die een voorspelling verdienen? Laat het ons weten door hieronder te reageren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *